home | contact
corner
Parkinson

Voor wie is de Parkinson fysiotherapeut?

Fysiotherapie bij Parkinsonpatiënten is voor iedereen die door de neuroloog de diagnose "ziekte van Parkinson" heeft gekregen. Binnen onze praktijk voor fysiotherapie is Eline Nijboer gespecialiseerd in het behandelen van Parkinsonpatiënten gedurende alle verschillende stadia van de ziekte.

Het vroege stadium: In dit stadium heeft u nog weinig of geen beperkingen. Het voornaamste doel van de therapie is het in beweging blijven, het vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden van de conditie. Eline geeft u informatie, beantwoordt uw vragen en oefent met u.

Het midden stadium: In dit stadium is het vaak merkbaar dat u bij diverse activiteiten minder aankunt. Het evenwicht is vaak lastiger te bewaren, de balans wordt minder en het risico om te vallen neemt toe. De therapie is gericht op het oefenen van bewegingen zoals omrollen in bed en opstaan uit de stoel, de juiste lichaamshouding, reiken en grijpen, balans en evenwicht en looptraining.

Het late stadium: Soms ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat u een rolstoel nodig heeft of dat u bedlegerig wordt. Therapie helpt dan om belangrijke functies te behouden en om doorliggen te voorkomen. Eline begeleidt bij het oefenen en adviseert. Ook kan uw partner of verzorger bij haar terecht voor advies.

Hoe verloopt de behandeling?

De Parkinson-therapeut mag een Parkinsonpatiënt behandelen wanneer deze een verwijzing voor fysiotherapie van de huisarts of medisch specialist heeft gekregen. Wanneer u bij ons komt doet Eline eerst een uitgebreid intakegesprek. Door middel van een lichamelijk onderzoek, een aanvullend onderzoek en het afnemen van verschillende vragenlijsten verkrijgt zij een volledig beeld van uw klachten. Aansluitend bespreekt zij haar bevindingen met u (en eventueel uw partner of verzorgende) en stelt zij samen met u een behandelplan op.

Vorm

De behandeling is individueel en vindt, afhankelijk van uw hulpvraag (of eventueel de hulpvraag van uw partner of verzorgende), plaats bij u thuis of in de praktijk.