home | contact
corner
Oncologische fysiotherapie

Veel kankerpatiënten hebben bewegingsproblemen als gevolg van hun ziekte. Deze problemen kunnen ontstaat door de ziekte zelf of door de behandelingen (operaties, bestraling, chemotherapie). Fysiotherapie De Meente beschikt over specialistische kennis om deze klachten met behulp van fysiotherapie tegen te gaan. Onze gespecialiseerde fysiotherapeute is aangesloten bij het Onconet, een specialistisch netwerk van oncologische fysiotherapeuten.

Voor wie is de oncologische fysiotherapie?
Oncologische fysiotherapie is er voor patiënten met kanker in alle fasen van de ziekte:
1. de behandelfase: de diagnose is gesteld en er vindt een operatie, bestraling of chemotherapie plaats;
2. de herstelfase: de medische behandelingen zijn voorbij en de patiënt richt zich op herstel;
3. de palliatieve fase: bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en die zoveel mogelijk hun kwaliteit van leven willen behouden;
4. de terminale fase: als het levenseinde nadert en een patiënt zo weinig mogelijk last wil ervaren van lichamelijke pijn en ongemak.

Oncologiepatiënten kunnen lichamelijke problemen hebben, zoals stug littekenweefsel, verminderde spierkracht, vochtophoping (oedeem) en pijn. Ook kunnen ze last hebben van algemene problemen als vermoeidheid, verminderde conditie en een verminderde zelfredzaamheid.

Wat houdt oncologische fysiotherapie in?
Bij uw eerste bezoek krijgt u een uitgebreide intake. De specialistische therapeute stelt in overleg met u een behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massage en ontspanningsoefeningen. Deze behandeling is individueel. Daarnaast kunt u een revalidatietraining volgen om uw conditie te verbeteren.

Wat zijn de voordelen?
Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie bepaalde klachten van oncologiepatiënten effectief kan verminderen. Door fysiotherapie kan vermoeidheid afnemen en kan de lichamelijke conditie beter worden. Ook kan de pijn op bepaalde plekken in het lichaam verminderen. Patiënten leren bovendien beter omgaan met de fysieke én mentale beperkingen als gevolg van hun ziekte.

Vorm
Tijdens het revalidatietraject wordt u individueel begeleid door de fysiotherapeute. In een later stadium kunt u eventueel ook in een kleine groep met medepatiënten trainen.