home | contact
corner
Hartrevalidatie

Voor hartpatiënten is het vaak lastig om te bepalen hoeveel inspanning ze mogen leveren. Angst kan daarbij een rol spelen, terwijl het voor een hartpatiënt juist goed is om te bewegen. Een lichaam kan - zelfs na een hartoperatie - meer aan dan u denkt. Om meer zelfvertrouwen te krijgen en om te ontdekken waar de grenzen liggen, is het aan te raden om onder goede begeleiding te gaan bewegen.

Voor wie is de oefengroep hartrevalidatie?
Het trainingsprogramma is speciaal voor hartpatiënten die hun conditie of belastbaarheid willen opbouwen. Bij deze patiënten gaat het om mensen met: hartritmestoornissen, hartfalen, cardiomyopathie, een bypass, een nieuwe hartklep, een ICD, een pacemaker, of mensen die een hartinfact of een hartoperatie hebben gehad.

Wat houdt hartrevalidatie in?
U krijgt een persoonlijk intakegesprek, een lichamelijk onderzoek en een fitheidstest. Samen met u stellen we een trainingsprogramma op. Het maakt niet uit hoe goed uw conditie is. Iedere hartpatiënt kan deelnemen aan het programma. Dit volgt u in een groep met maximaal vijf patiënten.

U oefent twee keer per week een uur op trainingsapparatuur. Tijdens de training houden we de hartslag goed in de gaten zodat u zich niet te veel maar ook niet te weinig inspant.

Geleidelijk aan bouwt u conditie op. Tijdens het programma doet u een aantal keer een fitheidstest en krijgt u adviezen over bewegen en eventueel sporten in het dagelijks leven. Dit hartrevalidatieprogramma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Isala klinieken uit Zwolle.

Wat is het doel van de oefengroep?
U leert te vertrouwen op uw lichaam en u leert uw grenzen (opnieuw) kennen. Na afloop van het programma voelt u zich fitter en kunt u beter omgaan met uw vermoeidheid en benauwdheid. U heeft meer inzicht in uw klachten en u weet welke activiteiten binnen uw grenzen passen.

Vorm
U traint in een groep van maximaal vijf patiënten in onze praktijk op locatie De Meente. U volgt een persoonlijk programma en krijgt individuele begeleiding en tips.