home | contact
corner
COPD

COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is een aandoening van de luchtwegen. De ziekte veroorzaakt ademhalingsproblemen. Voor patiënten met COPD is het belangrijk dat ze voldoende blijven bewegen, waardoor hun conditie op peil blijft of verbetert. Dan worden ze minder snel moe en kunnen ze beter blijven functioneren in het dagelijks leven.

Voor wie is de oefengroep COPD?
Als u de diagnose COPD krijgt, kunt u in aanmerking komen voor de oefengroep. COPD komt vooral voor bij ouderen en bij (ex-)rokers. In Nederland heeft 8% van de bevolking tussen de 55 en 64 jaar de diagnose COPD. Tussen 65 en 74 jaar is het percentage 12% en van de 75-plussers heeft zelfs 15% diagnose COPD.

Wat houdt de therapie in?
In een persoonlijk intakegesprek bespreken we de ernst van uw klachten. Waarschijnlijk heeft u al verschillende onderzoeken en testen achter de rug bij uw huisarts en longarts. U kunt een lichte vorm van COPD hebben, maar de ziekte kan ook een groter deel van de longen hebben beschadigd.

Vervolgens komt u in een oefengroep. Het maakt niet uit of u een goede conditie heeft of niet: iedereen begint op zijn eigen niveau. Door middel van training gaan we die conditie verbeteren. Met behulp van speciale fitnessapparatuur en metingen houden we precies bij hoe de conditie zich ontwikkelt.

Voor de behandeling van COPD volgen we een programma dat is toegespitst op de patiënt. Tijdens de behandeling hebben we ook aandacht voor de gevolgen van COPD op uw dagelijks leven.

Wat is het doel van de oefengroep?
Door deze vorm van therapie krijgt u meer conditie. Dat is heel belangrijk voor COPD-patiënten. Omdat zij snel moe worden hebben ze de neiging om minder te bewegen, terwijl juist meer beweging nodig is. COPD is niet te genezen, maar dankzij het oefenprogramma kunt u wel gezonder en prettiger leven met COPD.

Vorm
U traint in een oefengroep van maximaal vijf personen en volgt uw eigen oefenprogramma. U krijgt regelmatig testen om uw conditie te meten. De training is altijd samen met andere COPD-patiënten, zodat u met elkaar ervaringen kunt delen.