home | contact
corner
Chronische ziekten

Patiënten met een chronische aandoening - zoals MS, reuma of Parkinson - kunnen baat hebben bij fysiotherapie. Bewegen helpt om beter om te gaan met de klachten en soms remt een behandeling de neergaande lijn van een ziekte.

Voor wie is de behandeling?
De behandeling is voor patiënten met een chronische ziekte die een verwijzing van de specialist of de huisarts hebben gekregen. We bekijken wat we met fysiotherapie kunnen doen en stellen een behandelprogramma samen.

Hoe werkt het?
De meeste behandelingen van chronische ziekten zijn standaard programma's. Die volgen wij in grote lijnen, maar uiteraard houden wij altijd rekening met de individuele situatie van iedere patiënt.

Na de intake maken we een behandelplan. Vervolgens gaat u werken aan uw kracht, conditie, beweeglijkheid en/of coördinatie. In combinatie met de oefeningen die u thuis doet, blijft u zo soepel, sterk en fit mogelijk. Ook kijken we samen met u naar de gevolgen van een ziekte voor praktische, dagelijkse handelingen zoals opstaan en evenwicht bewaren. En u leert bijvoorbeeld hoe u goed met een stok of rollator loopt.

Wat is het doel van de behandeling?
Volledig herstel is meestal niet mogelijk en vaak betekent een chronische ziekte dat u op termijn steeds minder kunt. De behandeling bij een fysiotherapeut zorgt er echter voor dat u langer mobiel blijft en dat u steeds goed leert omgaan met een nieuwe toestand van uw lichaam. Vaak kunt u nog meer dan u denkt en durft!

Vorm
De begeleiding bij een chronische aandoening is persoonlijk en toegespitst op uw situatie. Soms doet u oefeningen in tweetallen of kleine groepen, samen met patiënten die vergelijkbare klachten hebben.